سال جاری میلادی به نیمه رسید. شش ماه گذشت. شش + یک فیلم را میخواهم نام ببرم که امسال (در موقعیت جغرافیایی من) اکران عمومی شدند و بیشتر از آنهای دیگری که فرصت دیدنشان را تا اینجا داشتهام، مرا در دنیایشان شریک کردهاند. بیشتر لمسشان کردهام. بیشتر با من زیستهاند. ترتیبشان، کموبیش همان ترتیب اهمیتشان برای من است. ترتیبی که مثل هرچیز دیگری، در خلال سال درحال عوض شدن خواهد بود. فیلمهایی اضافه خواهد شد. فیلمهای دیگری که امکان دیدنشان روی پرده میسر نبوده است. فیلمهایی کم خواهد شد. تا 10 پیشنهاد من برای امسال آرامآرام شکل بگیرد.
یک
زیر پوست، جاناتان گلیزر (2014)
یکی از شگفتانگیزترین و غریبترینهای امسال. آن «غرابت»ی که در فیلم تولد (2004) برخاسته بود و فروکش کرده بود، در فیلم تازه چنان اوجی میگیرد که قادر است به نظارهی سینما (و انسان) بنشیند؛ همانطور که اسکارلت جوهانسن در قامتِ ونوسِ برهنه دربرابر آینه، محو تماشای خود میشود. آن صحنههای شگفتانگیزِ بهدام افتادنِ مردان در مایع سیاه، در ذهن سینمای امسال نقش خواهد بست، و در ذهن ما. و البته این بخشیست کوچک از کار بزرگ گلیزر در زیر پوست.
دو
حسادت، فیلیپ گَرِل (2013)
بحث بر سر یکی از مهمترین سینماگران معاصر فرانسه است. آنرا موکول کنیم به فرصتهایی مفصلتر، در نشریات امسال.
سه
ونوس در خز، رومن پولانسکی (2013)
از ونوس نام بردیم. اینجا ونوس نه در قامتِ جوان و زیبای جوهانسن، بلکه در قوارهی زن لَوَندِ پابهسنگذاشتهای پا به سن میگذارد. یک سن. دو بازیگر. آن آینهی تمام قد در زیر پوست، بدل میشود به آینهی دستیِ کوچکی که تنها لبهای ونوس را حین مالیده شدنِ رُژ، به سمت ما منعکس میکند. همین حداقلِ متریال برای پولانسکی کافیست تا فیلم/تئاترِ سرشار از زندگیاش را خلق کند.
چهار
یک فیلم شگفتانگیز و پرانرژیِ دیگر از وس اندرسون. جایی که عشق به سینما و معماری و فانتزی به ملاقات هم میروند.
پنج
وداع با استاد انیمیشنسازی. هم بیوپیک (فیلم زندگینامهای) است، هم اتوبیوگرافیک و هم برشیست از مهمترین بخش تاریخِ معاصر ژاپن. نقدی بر آنرا برای فیلمخانهی تابستان ترجمه کردهام.
شش
کلینت ایستوود برمیخیزد. داستان یک گروه موسیقی و فراز و فرودهای آن دستمایهایست برای این سینماگر 84 ساله تا همچون میازاکی، اما در دنیایی دیگر و با زبان و دغدغههایی دیگر به نظارهی خود و برشی از کشورش بنشیند. پروژهی عظیمی که رابرت آلتمن در نشویل (1975) به سرانجام رساند – بدون آنکه قصد مقایسهای درکار باشد – در دستان کلینت ایستوود مقیاسی کوچکتر و شخصیتر به خود میگیرد؛ و البته با سَیلانِ سرخوشی و پاسداشت زندگی و جوانی. آیا این درست است که برخی سینماگران هرچه پیرتر میشوند، زندگیِ بیشتری در کارهایشان جریان پیدا میکند؟
هفت
دُنی کُته دور-و-برش را در همین زمان حال به نظاره مینشیند. اگر جاناتان گلیزر در زیر پوست در بعضی صحنهها دکور را به صفر (!) کاهش میدهد، دُنی کته در این فیلم هم مثل حکایت حیوانات (2012) عوامل ساخت فیلم را به چیزی نزدیک به صفر فرو میکاهد تا سینما خود از دلِ زندگیِ «روزمره» به سخن درآید. پیشتر این یادداشت را برایش نوشتهام (+).